Zuurdesem brood bakken

Voor het bakken van brood is water, meel en een rijsmiddel nodig. Vaak wordt voor het rijsmiddel gist gekozen. Gist zorgt er voor dat je deeg binnen korte tijd goed gerezen is. Je kunt als rijsmiddel ook zuurdesem gebruiken. Het deeg rijst dankzij fermentatie op basis van melkzuurbacteriƫn, azijnzuurbacteriƫn en gisten die er van nature in aanwezig zijn. Door dit proces heeft zuurdesembrood een licht zure smaak en een betere houdbaarheid. Het rijzen van het brood duurt langer en voor het hele proces is een goede planning nodig. Dit artikel beschrijft hoe je een zuurdesembrood maakt.
Uitgangspunt is het bakken van een brood van 750 gram.

moederdeeg aanmaken

We hebben een moederdeegje nodig. Dit is een stukje deeg wat apart wordt gehouden bij het kneden. Bak je voor het eerst een zuurdesem brood dan moet je eerst een basismoederdeeg ontwikkelen. Hoe dat moet is in het laatste paragraaf beschreven.
Meng in een kom het moederdeeegje met 100 gram tarwemeel en net zo veel handwarm water tot het mengsel de dichtheid heeft van bijvoorbeeld yoghurt. Doe een doek over de kom en laat het een dag staan.
De volgende dag weer een beetje meel en handwarm water erbij doen en goed doorroeren tot een papje. Dit een uur of 6 laten staan.
schaal met deegmengsel

brood kneden

Als het goed is is het deegmengsel in de kom flink gerezen. Tijd om te gaan kneden.
Meng in een grote pan 350 gram meel , of het dubbele als je 2 broden wilt bakken, met het aangemaakte moederdeeg.Doe daar beetje bij beetje handwarm water bij , totdat het deeg soepel aanvoelt (ongeveer 150 ml water). Dit mengsel ongeveer 10 minuten kneden. Als het al een goede klont is kun je het beste verder kneden op een schoon aanrecht.
BELANGRIJK Een stukje deeg apart houden voor de volgende keer. Dit in de koelkast bewaren. Doe daarna 2 theelepels (bakkers)zout per brood in het deegmengsel. Aan bakkerszout is jodium toegevoegd. Dat is belangrijk wanneer je altijd je eigen gebakken brood eet. Vorm het deegmengsel tot de vorm waarin je het brood wilt hebben. Laat dit 5 uur rijzen, eventueel in een bakvorm, op een warme plek.

broden nog ongerezen
deeg in gewenste vorm gekneden
broden nog ongerezen
De gerezen broden

Het brood bakken

Verwarm de oven voor op 190 graden. Stop het gerezen brood in de oven en bak het 30 minuten.
Daarna de bovenkant van de broden met een kwastje met olie besmeren en nog eens 10 minuten in de oven.

basis moederdeeg maken

Wanneer je nog geen moederdeeg hebt dan kan dat als volgt worden aangemaakt. Meng gedurende aan aantal dagen steeds een beetje meel met lauwwarm water, totdat het begint te borrelen. Meestal duurt dat een dag of 5. Volg nu de stappen bij brood kneden. De eerste keer zal het deeg niet optimaal rijzen. De volgende keer zal het met het deegje dat je apart hebt gehouden beter rijzen. Het beste is natuurlijk wanneer je van iemand een moederdeegje kunt krijgen.


gebakken broden
De gebakken broden